Lab op straat in Stadhavens Rotterdam

 

Eind 2014 is in het deelgebied Merwe-Vierhavens (M4H) van Stadshavens Rotterdam Lab op Straat aangelegd. Een test- en showstraat waar bedrijfsleven, overheid en kennisinstituten heel concreet samen werken aan het verduurzamen van onze wereldhavenstad. Op een totale lengte van zo'n 120 meter testen we o.a. innovatief straatmeubilair zoals een lichtgevende bank en een sprekende prullenbak. Maar ook een vernieuwend wegdek en een duurzame wegfundering. Lab op straat wordt elk jaar uitgebreid/ aangepast met de meest actuele innovaties. De producten worden gedurende een periode van 6 jaar gemonitord door de Hogeschool Rotterdam en als innovaties hier goed werken, dan kunnen ze direct elders in Rotterdam worden toegepast. De innovatieve producten en technieken dragen bij aan een groener, schoner en gezonder Rotterdam. Het op deze schaal testen en monitoren van buitenruimte innovaties met een mogelijke uitrol in Rotterdam is uniek en biedt zowel de overheid als marktpartijen veel kansen. Met de huidige testlocatie in Stadshavens Rotterdam is een langgekoesterde wens in vervulling gegaan.

H & B Grondstoffen heeft als proeftracé het Porodur® Systeem aangelegd. Een compleet waterpasserend systeem dat de oplossing is voor het bergen, zuiveren en het vertraagd afvoeren en infiltreren van hemelwater. Daarbij gebruiken we de waterpasserende stenen van MBI Beton. Deze stenen hebben meer dan 5% holle ruimte om zo het hemelwater snel in het pakket te laten zakken.

In deze specifieke situatie in het havengebied hebben we voor een andere opbouw van de constructie gekozen dan de traditionele opbouw van Porodur® Lava 4/32 met split 2/6. In deze constructie zijn lava 0/40 en een  Tensar Triax mat toegevoegd om de opbouw veel meer draagvermogen te geven.

facebook  linkedin  twitter